Houtopslag, hoe doe je dat het best?

2023-07-11
Nordicwoods

Het is heel belangrijk om brandhout goed op te slaan. Als je het op de juiste manier bewaart, voorkom je schimmel. Ook blijft het hout dan langer goed en brandt het efficiënt. Maar hoe moet je brandhout nu eigenlijk het beste bewaren? In dit artikel geven we handige tips voor het opslaan van brandhout en nachtbriketten.

Zoek een droge plek onder vocht

Bij het opslaan van brandhout moet je ervoor zorgen dat het niet nat wordt. Als het hout nat wordt, kan er schimmel groeien. Bovendien brandt nat hout niet goed. Je kunt het hout in de garage bewaren, omdat het daar droog is en goed geïsoleerd. Het is nog beter om het hout onder een afdak in de tuin te bewaren. Wil je essenhout kopen? Kijk dan op Nordicwoods.

Buiten opslaan

Veel mensen denken dat ze brandhout binnen moeten bewaren om het droog te houden. Maar dat is eigenlijk alleen nodig als het hout al heel droog is, met minder dan 20 procent vocht. In de meeste gevallen is het juist beter om brandhout buiten te bewaren. Het hout droogt namelijk het best als het in contact komt met de buitenlucht. De wind en de zon zorgen ervoor dat het hout goed kan drogen. Als hout net gekapt is, bevat het ongeveer 50 procent vocht, afhankelijk van het soort hout. Dit vocht komt door de sappen die door de boom stromen. Het kost tijd voor deze sappen om helemaal te verdwijnen en het hout te laten drogen.

Binnen hout bewaren

Als je je brandhout binnen wilt bewaren, zijn er verschillende mogelijkheden. Om ruimte te besparen en het hout op een mooie manier in je woonkamer te bewaren, kun je bijvoorbeeld stalen rekken kopen. Een verticaal rek neemt weinig ruimte in en je kunt er veel hout tegelijk in stapelen. Een andere optie is om het hout in een open kast te stapelen. Dit ziet er netjes en gezellig uit. Je kunt ook speciale structuren kopen om je brandhout in op te bergen, en tegenwoordig wordt brandhout vaak bewaard in een open ruimte in de muur. Het is belangrijk dat de houtblokken niet uitsteken, zodat ze goed in de muur passen.

Hoe stapel je je hout?

Als je voor het eerst een plek maakt om brandhout op te slaan, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zorg ervoor dat de plek waar je het hout neerlegt minstens 10 cm boven de grond is. Bij het stapelen van het hout kun je de blokken afwisselend leggen, zodat ze stevig blijven liggen en er genoeg lucht rond kan circuleren. Leg de eerste laag horizontaal, de tweede laag verticaal, en zo verder. Als je het hout binnen stapelt en een speciaal rek gebruikt, kun je de blokken gewoon in dezelfde richting leggen. Het maakt niet uit wat voor soort hout je hebt. Met deze tips wordt houtopslag eenvoudig!